DKMT

dkmt.jpg

Scopul cooperarii regionale consta in largirea relatiilor dintre autoritatile locale, promovarea contactelor economice, culturale, stiintifice si sportive dintre persoanele juridice si fizice din judetele si provinciile membre, precum si colaborarea pentru integrarea in procesele moderne din Europa.

Judetul Timis face parte din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa.

Euroregiunea cuprinde regiuni din Romania, Serbia si Ungaria.

Istoria DKMT-ului arata ca scopul crearii Euroregiunii este de a sprijini si stimula colaborarea autoritatilor publice locale, a comunitatilor locale, a actorilor economici si a cetatenilor in diferite domenii care pot contribui la democratizarea regiunii.

Organismele cooperarii Euroregionale actioneaza permanent pentru atingerea obiectivelor specifice ale DKMT [6] si au un rol de coordonare şi implicare in realizarea programelor de dezvoltare europeana.

Regiunea DKMT, prin caracteristicile sale, are un rol determinant de stabilizare a zonei Balcani, fiind conceput ca un factor de integrare, stabilitate politica si pace in Europa. Euroregiounea prezinta avantaje / beneficii caracteristice. In contra balanta, euroregiunea prezinta o serie de obstacole si limite , care pot fi depasite printr-o buna cunoastere a cestora precum si printr-o colaborare si comunicare permanenta intre regiunile Euroregiunii.

Reusitele Euroregiunii se datoreaza in mare parte unor factori stimulativi de cooperare

DKMT este conceput ca un factor de integrare, stabilitate politica si pace în Europa, un spatiu pentru o participare activa a cetatenilor, factorilor politici si actorilor sociali în relatiile de cooperare sociala, culturala şi economica. Euroregiunea DKMT a fost conceputa ca un spatiu pentru coabitare pasnica in spiritul respectului diversitatii minoritatilor etnice si a parteneriatului.